ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΝΝΑ

1. ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ;

2. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΉΣΩ ΣΧΕΔΙΑ ΧΕΝΝΑΣ;

3.  ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΟ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΧΕΝΝΑ;

4. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΕΝΝΑΣ;

 

5.  ΕΧΩ "ΑΛΗΘΙΝΟ" TATTOO,  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΧΕΝΝΑ;

6. ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΕΝΝΑ;

 7. ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΧΕΝΝΑ;

8. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΧΕΝΝΑΣ;

 

 

1.  ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ;

Η χέννα κρατάει 1-3 εβδομάδες, ανάλογα με το τύπο του δέρματος, πόσον καιρό μένει ο πολτός πάνω στην επιδερμίδα, πώς τη φροντίζεις μετά, και σε πιο μέρος του σώματος σχεδιάζεται.

 

Η παλάμη του χεριού είναι το μέρος που γίνεται πιο σκούρο, αλλά η χέννα δεν θα κρατήσει όσο στα πόδια, στον αστράγαλο ή στη γάμπα του ποδιού. Στην περιοχή του άνω χεριού δεν θα σκουραίνει όπως του κάτω χεριού και του ποδιού. Στις γενικές γραμμές, η χέννα δεν θα γίνει πολύ σκούρη στο πρόσωπο και στο λαιμό, επειδή σ αυτά τα μέρη η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή και λιπαρή.

PANO

 

2.  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΉΣΩ ΣΧΕΔΙΑ ΧΕΝΝΑΣ;

Το δέρμα πρέπει να είναι καθαρό και να ΜΗΝ ΕΧΕΙ αντηλιακό ή υδατική κρέμα, παρακαλώ να πλυθείτε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήσετε τα υγρά πανάκια στη διάθεσή σας προτού σας κάνουμε χέννα. Είναι δύσκολο να κάνεις χέννα πάνω σε τρίχες παρακαλώ να διαλέξετε ένα μέρος του σώματος με λίγες ή καθόλου τρίχες. Σας συμβουλεύουμε να μην κάνετε χέννα στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος της μέσης σας όταν είστε σε φεστιβάλ ή σε πάρτυ, επειδή ο πολτός της χέννα πρέπει να μείνει στο σώμα σας.

Ο πολτός πρέπει να μείνει στο δέρμα σας για τουλάχιστον 4 ώρες  - όσο περισσότερο τόσο καλύτερο! Καλό θα είναι να αφήσετε τη χέννα να φύγει από μόνη της.

PANO

 

3. ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΟ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΧΕΝΝΑ;

 Το χρώμα της χέννας γενικά δεν εξαρτάται από το χρώμα του δέρματος. Θα είναι εμφανής και ωραία σε κάθε χρώμα δέρματος, εκτός το βαθύ σκούρο μαύρο. Σε χώρες όπως το Σουδάν, το Μαλί και τη Σενεγάλη είναι παράδοση να κάνουν χέννα μόνο στις παλάμες των χεριών και των ποδιών. Σε πολλές χώρες της Αφρικής βάζουν πολύ πολτό χέννας σε έντονα, γεωμετρικά σχέδια, αντί για τα δαντελένια σχέδια που συνηθίζονται στην Ινδία και στο Πακιστάν.

 Το αποτέλεσμα της χέννας έχει να κάνει περισσότερα με τη χημεία του σώματος και λιγότερα με το χρώμα του δέρματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις η χέννα δεν καταφέρνει να αφήσει τη βαφή της στο δέρμα, άσχετα με το χρώμα του δέρματος. Αυτό συμβαίνει πιθανόν λόγω μιας περίεργης χημείας του σώματος.

 Παρακαλώ να σημειώσετε ότι μπορεί να περάσουν δύο μέρες πριν σκουραίνει η χέννα.

PANO

4. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΕΝΝΑΣ;

Η χέννα παράγεται από ένα φυτό, και δεν βγαίνει σε διάφορα χρώματα. Υπάρχουν, όμως, πολλές διάφορες αποχρώσεις από το πορτοκαλί στο σκούρο κερασί. ΔΕΝ υπάρχει σε μαύρο.

 Η Black Henna δεν είναι καθόλου χέννα, παρά μια χημική βαφή που είναι δηλητηριώδες και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργίες. Δεν το χρησιμοποιούμε καθόλου. 

 Υπάρχει μια άλλη βαφή που χρησιμοποιείται στην Αφρική και που λέγεται Χιντάμπ που είναι μαύρη και βάφεται σε παρόμοια σχέδια με τη χέννα. Η διαδικασία να παράγεις Χιντάμπ είναι μακρόχρονη και χρησιμοποιούνται μεταλλικά υλικά αμφίβολης φύσεως. Δεν προτείνουμε να δοκιμάσεις το Χιντάμπ προτού γίνουν περισσότερες μελέτες για το θέμα. 

PANO

5. ΕΧΩ "ΑΛΗΘΙΝΟ" TATTOO,  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΧΕΝΝΑ;

 Η χέννα δεν είναι "ψεύτικο" tattoo, είναι αληθινή λαϊκή τέχνη και παράδοση. Εγώ σχεδιάζω κυρίως παραδοσιακά σχέδια για τη σύγχρονη εποχή μας. Δεν σχεδιάζω ψεύτικα tattoo, και δεν θα κάνω τέτοια σχέδια---μη μου ζητήσετε να τα κάνω! Μπορώ όμως να κάνω σύγχρονα σχέδια βασισμένα στα παραδοσιακά σχέδια των φυλών στη Πολυνησία, των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

PANO

6. ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΕΝΝΑ;

 ΝΑΙ! Παρόλο που η χέννα έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως---αλλά όχι αποκλειστικά---από γυναίκες, είμαστε σύγχρονοι άνθρωποι! Η χέννα έχει χρησιμοποιηθεί στην ιστορία από άνδρες σε αρκετές διαφορετικές κουλτούρες, π.χ. στην Πέρσικη και Αρμενική κουλτούρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η χέννα ήταν μόνο για ειδικές περιπτώσεις----για γάμους, τελετές, ή πριν από τον πόλεμο για ειδική προστασία.

PANO

 

7. ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΧΕΝΝΑ;

  Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά από που προέρχεται η χέννα γιατι έχει χρησιμοποιηθεί από την προϊστορική εποχή. Φαίνεται να έχει πρωτοεμφανιστεί στην περιοχή του Τίγρη και του Ευφράτη όπου σήμερα βρίσκεται το Ιράκ και το Ιράν, και από κει εξαπλώθηκε η χρήση της χέννας και ανατολικά, και δυτικά. Η πιο αρχαία αναφορά στη χέννα είναι σε συνάρτηση με μια πολεμική θεά, την Ανάθ, στην επική ιστορία από το Ουγκαρίτ, του Μπάαλ και της Ανάθ, από τα κείμενα Ρας Σάμρα.

 Υπάρχουν αρχαιολογικές ενείξεις της χρήσης της χέννας στο δέρμα στη Μινωϊκή και Μυκηναϊκή εποχή σε συσχέτιση με λατρεία θεάς. Ξέρουμε ότι οι αρχαίοι Ελληνες είχαν επίγνωση της χρήσης της χέννας για ιατρικούς σκοπούς, σε αρώματα, και για το βάψιμο μαλλιών. Από κάποιους πιστεύτε τώρα ότι το νησί της Κύπρου ονομάστηκε έτσι για την αρχαία λέξη που σημαίνει χέννα---κύπρος---και όχι για τον χαλκό (copper). H σωστή μετάφραση της λέξης Καναανίτες ( )  είναι ΅Κόκκινος Λαός΅. Οι Καναανίτες χρησιμοποιούσαν εντατικά  τη χέννα και μετέφεραν σπόρους χέννας σε όλη την ακτή της Βόρειας Αφρικής, στην Ισπανία, και στη Δυτική Αφρική.

PANO

8. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΧΕΝΝΑΣ;

 Η χέννα έχει χρησιμοποιηθεί από Ινδουιστές, Μουσουλμάνους, Βουδιστές, Χριστιανούς, και από άλλους, αλλά από μόνο του δεν είναι θρησκευτική τελετή, και δεν έχει θρηστικευτική σημασία.

Είναι έαν βασικό εργαλείο, όπος το κερί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς. Μπροεί να είναι ένα απλό ΅κόσμημα΅, διασκεδαστικό και όμορφο ή μπορεί να έχει κάποιο νόημα για σας προσωπικά. Εξαρτάται απο σας!

 

Ενας δημοφιλής μύθος λέει ότι η Εύα πήρα μαζί της ένα φυτό χέννας όταν αυτή και ο Αδάμ είχαν διωχθεί από το Εδέμ. Σε μερικές παραδόσεις το φυτό της χέννας θεωρείται ότι εμπεριέχει ΅μπαράκα΅, δηλαδή ότι είναι ευλογημένο και μία από τους πρώΐμες χρήσεις της χέννας ήταν να μπερδευτούν τα κακά πνεύματα και να προστατέψουν από το μάτι. Για αυτό το λόγο, πολύ πολεμιστές είχαν σχέδια χέννας πάνω τους πριν πάνε στη μάχη.

Το νόημα της χέννας προσδιορίζεται από σας.

PANO

 

   Making Appointments

   CONTACT ME!

   Digital & Graphic Art

  Articles  

   Henna Info

   Henna Gallery

   Recommended Links

 Kree's Unhenna Pages